Strategie om de roman op de boekenplank te krijgen...
Mogelijkheden:
- klassiek uitgeven via een uitgeverij
- uitgeven in eigen beheer ('Indie' - komt van Independent Publishing)
- Downloadbaar E-book
Klassiek uitgeven leek me niet direct de beste oplossing. Uitgevers zijn nog voorzichtiger geworden de laatste jaren voor ze gaan investeren in een debutant. Tenzij die debutant al naam gemaakt heeft langs andere kanalen en ze zeker zijn van de verkoopbaarheid. BV's/BN's dus. Talent volstaat niet. Goed twee procent van de manuscripten schopt het tot de boekenplank.
|
Indie uitgeven is in opmars en is door print on demand betaalbaar geworden. Nadeel hiervan is dat de meeste in eigen beheer uitgegeven boeken niet aan de kwaliteitsnormen beantwoorden die uitgeverijen hanteren. Druktechnisch zijn ze meestal okee, maar inhoudelijk wringt dikwijls het schoentje. Amateuristische layout en qua schrijfstijl soms ondermaats.
|
Tooya als mogelijke oplossing
Ik ga zeker niet beweren dat ik op mijn eentje alles in huis heb om van mijn project een succes te maken, hoe hard ik dat ook wil. Maar als ik één ding opgestoken heb van 'The Secret' is het dat je heel ver kan komen in de realisatie van je dromen als je stapje voor stapje bewuste keuzes maakt. Het is niet nodig heel het parcours te zien. Kansen grijpen die op je pad komen met het einddoel in het achterhoofd is genoeg. Onderweg kan je nog altijd bochten nemen om obstakels te vermijden. Obstakels komen er sowieso. Zoals daar zijn:
- eigen beperkingen als romancier
- financiële middelen
- verspreidingskanalen - boekhandels
- het 'publiek' laten weten dat 'Koortskruid en Drakenstaal' er is en dat het de moeite waard is om er pakweg 20 euro aan uit te geven...
Vrijwilligerswerk
Het is niet evident voor mij om al wat er bij dit project komt kijken effectief in de realiteit te zetten. Ik ben er ook al jaren mee zoet. Op mijn eigen tempo en ritme omdat mijn fysieke toestand het niet toelaat in een vast schema te werken. Ik moet luisteren naar mijn lichaam en flexibel daarop reageren. Mijn statuut en mijn invaliditeitsuitkering laten dit gelukkig toe. Ik moet niet op vaste uren werken. Een paar jaar geleden heb ik halftijds gewerkt (met behoud van verminderde uitkering) in een dienstencentrum als animator voor senioren. Zelfs halftijds is dat te zwaar gebleken. Vooral de werkdruk en de stress was er te veel aan.
Ik mag wel als vrijwilliger werken voor een vzw als ik daar de toestemming voor krijg van de adviserend geneesheer. Of als zelfstandige beginnen in combinatie met mijn uitkering. Of zelfs als werknemer aan de slag gaan.
Tooya Foundation VZW kan hiervoor uitkomst bieden.
Ik mag wel als vrijwilliger werken voor een vzw als ik daar de toestemming voor krijg van de adviserend geneesheer. Of als zelfstandige beginnen in combinatie met mijn uitkering. Of zelfs als werknemer aan de slag gaan.
Tooya Foundation VZW kan hiervoor uitkomst bieden.